Ce este Matcha si ce beneficii aduce organismului?

Ai simtit vreodata alunecand printre degetele rasfirate pudra fina, mai fina ca nisipul, lasandu-ti urme verzi pe umezeala ce ti-a cuprins palma? Ti-ai rasfatat organismul cu unul din cele mai fine ceaiuri utilizate in ceremonia ceaiului japonez? Citeste aceste cateva randuri si daca te convingi ca merita sa-l incerci trece pragul uneia din ceainariile Rendez-Vous.

Cel mai probabil ca ai auzit de ceaiul Matcha. El se gaseste atat sub forma de ceai de baut, dar si intr-o serie de produse gata preparate, precum: inghetata, prajituri, taitei. Matcha este un ceai verde, un amestec de frunze proaspete. Spre deosebire de alte tipuri de ceai care sunt lasate sa fermenteze, sa se usuce, ceaiul verde se pregateste in cea mai pura stare a lui, nefiind lasat la fermentat. Atunci cand este macinat fin, Matcha isi pastreaza culoarea verde avand astfel un aspect unic, pastrandu-si si proprietatile naturale de colorant alimentar.

Dincolo de importanta lui in cultura ceaiului japonez, calitatile ceaiului Matcha nu se opresc aici. Beneficiile sale pentru sanatate sunt demne de luat in seama numai daca ne gandim ca acesta contine de 20 de ori mai multi antioxidanti decat rodiile sau afinele, conform studiilor publicare de cercetatorii de la Universitatea din Tufts. Antioxidantii sunt compusi chimici care previn imbatranirea si bolile cronice, stimuleaza organismul si scade nivelul colesterolului. Mai mult decat atat, Matcha contine un tip de substante de natura antioxidanta, denumite catechine, care contraataca efectele radicalilor liberi, a razelor UV si poate preveni cancerul.

Acum mai bine de 1000 de ani calugarii din Japonia beau ceai Matcha pentru a ramane calmi in timpul orelor lungi de meditatie, Matcha continand un aminoacid rar care actioneaza la baza creierului, generand o stare de relaxare.

Aproape lipsit de calorii ceaiul Matcha este un adevarat aliat in lupta cu pierderea in greutate, avand proprietati de stimulare ale organismului si aredere a grasimilor. Verdele este cu adevarat culoarea sanatatii, iar Matcha intruneste toate calitatile pentru a curata organismul de toate elementele nocive. Clorofila, cea care da culoarea verde a ceaiului si a celorlalte plante verzi, este de asemenea un detoxifiant puternic si ajuta la eliminarea substantelor chimice si a metalelor grele din organism.

Sursa foto: http://www.flickr.com/photos/42424986@N00/3701405051/in/photostream

 

Darjeeling: Sampania ceaiului

Darjeeling este o variatie a ceaiului chinezesc, Camelia Sinensis, cultivat pe plantati indiene, in regiunea Darjeeling si este considerat unul din cele mai rafinate si scumpe ceaiuri din lume. Prin metodele de cultivare si productie, Darjeeling este mai aproape de ceaiurile chinezesti, decat de cele indiene. Acesta este un ceai cu frunza mica, cu gust usor astringent si aroma fina florala. Desi Darjeeling este comercializat ca si ceai negru, acesta are un nivel de oxidare mai mic de 90%, astfel incat acestea sunt mai mult ceaiuri maronii (oolongs) decat ceaiuri negre, din punct de vedere tehnic.

Acest ceai are un gust delicat, datorita conditiilor naturale unice in care creste, cu climat rece si umed si plantatii situate la altitudine maxima. In functie de momentul recoltei, gustul si aroma ceaiului sunt foarte diferite. Factorii sezonieri au un impact foarte mare si nu toata lumea va fi capabila sa inteleaga diferentele. De exemplu, exista diferente intre o bautura obtinuta din frunze colectate primavara si o bautura realizata din frunze colectate din aceeasi plantatie, dar la inceputul verii. Metodele de prelucrare a frunzelor de ceai sunt foarte traditionale, acestea incluzand ofilire, fermentare, uscare, metode pentru care acest ceai este atat de apreciat. In prezent exista 86 de plantatii Darjeeling, cu o suprafata totala de aproximativ 19.000 de hectare, ce dau o productie anuala de 11-12 mii de tone si reprezinta circa 1% din tot ceaiul cultivat in India.

Frunzele de ceai sunt colectate de 4 ori pe an. Prima recolta este de Paste, imediat dupa perioada de iarna, in lunile martie-mai. Frunzele colectate in aceasta perioada sunt de culoare verde, ceaiul are o aroma de flori si o culoare ca de miere. In aceasta perioada sunt culese doar frunzele superioare si bobocii, care dau acestui ceai un gust atat de rafinat.
In iunie are loc a doua colectare. Frunzele au acum o culoare rosiatica, infuzia este mai intensa, cu o culoare de chihlimbar luminos. Si acesta este considerat un ceai de inalta calitate si este recomandat a fi baut dupa amiaza.
Colectarea de vara are loc in iunie-iulie. In aceasta perioada, proprietatile frunzelor de ceai se schimba, impreuna cu natura infuziei. Ceaiul are o usoara nota de nucsoara. Si aceasta colectare este la fel de apreciata de cunoscatori, cei care stiu sa faca diferenta intre un ceai de calitate si unul “obisnuit”.

Ultima colectare are loc toamna, in octombrie-noiembrie. Acum frunzele sunt de culoarea cuprului, iar ceaiul are un gust mai usor.

Datorita exclusivitatii sale si volumelor mici de productie, falsificarea ceaiului Darjeeling este foarte populara. Anual de vand peste 45.000 de tone de Darjeeling, desi productia reala este de 11.000-12.000 tone. Acest lucru a dus la scaderea preturilor reale ale ceaiului si la pierderi importante pentru economia indiana. Pentru a preveni falsificarea, Consiliul de ceai din India, impreuna cu Asociatia de ceai Darjeeling, au fost de acord ca doar cele 86 de plantatii de ceai cu certificate speciale sa aiba dreptul de a folosi denumirea “Darjeeling”.

Va invitam pe site-ul nostru www.ceainarie.ro sa aflati mai multe despre ceaiurile pe care le gasiti in Ceainariile Rendez-Vous. De asemenea, pagina noastra de Facebook va sta la dispozitie https://www.facebook.com/pages/Ceainaria-Rendez-Vous/173518199407167

Picatura de liniste dintr-o ceasca de ceai

Lungul sir de clipe, ore, zile, luni, ani numit viata… O viata pe care o traim pe repede-inainte, ca pe o cursa, fara sa apucam sa privim in stanga sau in dreapta, iar cand cursa se apropie de sfarsit si avem timp sa privim in urma regretam…regretam unele clipe, ore, zile, luni, ani in care nu ne-am oprit deloc, in care nu ne-am relaxat deloc si in care nu am avut liniste. Si totusi fiecare dintre noi parcurgem aceasta cursa nebuna cu aceleasi scopuri: fericire, multumire, liniste. Slavici spunea ca linistea aduce fericirea. Linistea din sufletele noastre este un lucru nepretuit si destul de rar in zilele noastre. Putine locuri si mult mai putine lucruri ne ofera azi un strop de liniste.

Ceaiul insa a ramas unul dintre putinele lucruri care ne ofera clipa de liniste din cotidian, iar ceainaria sau chiar propria noastra casa, gradina, terasa acel loc in care sa putem savura acel moment.

Ceaiul are o istorie indelungata (aproximativ 5000 de ani) si o cultura si mai bogata in functie de zona geografica la care ne referim.

Ceaiul a inspirat artisti, a oferit armonie, puritate, momente de relaxare si liniste, si chiar a dat nastere unei natiuni marete (Partida de ceai de la Boston, 1773)

Alb, negru, verde,rosu, galben, pu erh, oolong, cu zahar, miere sau indulcitor, rece sau fierbinte, intr-un pahar sau o ceasca de portelan, in oras, la munte sau la mare, la munca, acasa sau in excursie, dimineata, la pranz, seara sau noaptea ceaiul a fost, este si va fi intotdeauna companionul nostru de incredere, acel lucru care ne relaxeaza sau ne energizeaza, ne inspira si ne ofera acea clipa de liniste in care nu mai conteaza nimic pentru ca totul este efemer si tot ce conteaza este clipa…

Noi va invitam sa petreceti zilnic momente de relaxare in cadrul ceainariei Rendez-vous unde ceaiul, prajiturile, muzica si atmosfera, toate vor conspira pentru a va oferi o clipa de liniste, fericire, multumire…

Ceaiul de dimineata… pe post de cafea!

Daca esti ca majoritatea dintre noi, probabil ca nu trece o zi fara sa bei o ceasca de cafea. Fie ca nu poti sa iesi din starea de moleseala de dimineata, fie ca ai nevoie de un surplus de energie sau pur si simplu iti place sa te rasfeti, o ceasca de cafea e nelipsita in fiecare zi a saptamanii. Desi e sanatos sa bei cafea din cand in cand, se pare ca efectele cofeinei nu sunt chiar atat de benefice sanatatii noastre, atunci cand este consumata in exces. Noi ne-am gandit sa va prezentam  substituentul perfect pentru cafea – ceaiul Rooibos !

Daca ai sta undeva prin Africa de Sud probabil ca aceasta bautura ar fi la ordinea zilei, insa pentru noi este doar o denumire exotica. Cuvantul « rooibos » este un cuvant african ce nu inseamna altceva decat « tufis rosu », dupa planta din care este facut ceaiul. Consumat in mare parte pentru foloasele sale medicinale, dar si pentru gustul lui deosebit, dulce si usor-amarui, ceaiul de Rooibos este un inlocuitor perfect pentru cafea – nu contine cofeina, insa are o concentratie mare de antioxidanti si minerale.

Dintre beneficiile ceaiului Rooibos amintim reducerea stresului, iritabilitatii, a durerilor de cap, imbunatatirea sistemului imun, curatarea sistemului digestiv, prevenirea cancerului – a fost poreclit « ceaiul pentru de-toate », intrucat ajuta la aproape orice. In Statele Unite s-a lansat pana si un espressor de ceai, o combinatie nepotrivita de cuvinte – prima masina de facut ceai, ce poate fi cumparat sub forma de capsule ! Aparatul se numeste « Red espresso » si vizeaza iubitorii de cafea care vor sa traiasca mai sanatos si consuma ceai Rooibos ca un substituent pentru cofeina. Va provocam sa incercati experimentul – inlocuiti pentru o saptamana cafeaua cu acest ceai – ar trebui sa va simtiti mai revitalizat si plin de viata ca oricand !

Ceaiul de Rooibos, ca majoritatea ceaiurilor, se poate servi in mai multe feluri –cu putin lapte, cu zahar, miere, sau simplu. Noi va recomandam un rasfat matinal la ceainaria Rendez-Vous si asteptam sa ne spuneti daca ati avut o zi plina de energie! (Noi va garantam ca veti spune da !)

Vizitati-ne pe Facebook pentru mai multe informatii!

Ceaiul negru – parfumul diminetii

Pornim intr-o calatorie imaginara spre un loc fascinant, loc in care se simte, imediat ce patrundem cu gandul, un parfum constant si vivace de ceai. Jules Verne pomenea in „20.000 de leghe sub mari” de acest loc, din care provine unul din cele mai faimoase ceaiuri negre din lume.   Ceylon, vechea denumire a actualei insule Sri Lanka, este a doua cea mai mare insula din lume si este situata in Oceanul Indian. Ceaiul negru de Ceylon este obtinut lasand frunzele de ceai sa se oxideze complet inainte de a fi uscate. Culoarea infuziei este intensa, iar gustul este puternic aromat. Aromele de migdale, ciocolata si caramel care se pot asocia cu ceaiul negru de Ceylon ne invadeaza deja simturile si putem fi siguri ca dimineata va fi mai energica.

Diversitatea este cuvantul cheie pentru industria ceaiului din Sri Lanka. Solul, altitudinea, modificarile climei, viteza vantului si anotimpurile, toate joaca un rol important in obtinerea unui ceai de calitate. Cele mai bune plantatii sunt in Nuwara Eliya aflate la o altitudine de 6128 ft, iar cele mai cunoscute plantatii sunt: Dimbula, Eva si Ratnapura.

Nuwara Eliya este plantatia situata la cea mai mare inaltime din lume si este considerata una din cele mai importante regiuni pentru ceai din Sri Lanka. Ceaiul din aceasta zona are o aroma unica, frunzele sale fiind culese pe tot parcursul anului, in zori, acesta fiind momentul cand ceaiul isi pastreaza prospetimea pe care o transpune si infuziei. Insa cea mai buna recolta este in ianuarie-martie. „Sampania de ceai”, asa cum este denumit ceaiul din Nuwara Eliya ofera o infuzie de culoare aurie si un gust rafinat, usor astringent.

Parca ne aflam deja pe plantatiile din Sri Lanka, mirosind frunzele de ceai naturale. Va invitam la Rendez-Vous sa intrati in lumea ceaiului indian si sa degustati cele mai bune ceaiuri din lume.

Cum sa organizezi un tea-party perfect

Probabil ca de multe ori ti-ai dorit sa aduni in jurul tau toti prietenii, sa va desfatati cu povesti ale caror protagonisti ati fost si sa va relaxati cu muzica preferata. Pentru o zi de vara calduroasa, petrecerile in pijamale parca nu sunt cele mai potrivite, pentru ca stiti ca va doriti ceva racoritor si linistit. Ei bine, una dintre solutii ar fi sa iti inviti prietenii la un “Tea Party”, o petrecere a ceaiului.

Cel mai potrivit moment sa faci acest lucru este o zi de week-end, cand toata lumea uita de grijile de serviciu si incearca sa se relaxeze cat mai mult cu putinta. Pentru o astfel de petrecere orele cele mai potrivite sunt cele ale diminetii sau 13-15 dupa amiaza. Vremea de afara dicteaza intotdeauna locul unde veti tine petrecerea, afara sau in casa, dar nu trebuie sa neglijezi niciodata aspectul gradinii exterioare.

Pregateste-te sa trimiti invitatiile cu doua saptamani inainte. O poti face confectionandu-ti singur invitatiile sau poti apela la un magazin specializat. Este important sa incurajezi invitatii sa se imbrace potrivit pentru aceasta ocazie, mentionand in invitatie „Tinuta corespunzatoare solicitata”

Pentru o astfel de ocazie, totul trebuie planificat din timp si cu atentie. Foloseste cele mai bune fete de masa, cel mai bun serviciu de ceai, cupe si farfurii. Poti apela cu incredere la prieteni daca nu ai totul, trebuie doar sa te asiguri ca petrecerea va fi perfecta.

Meniul ocupa un loc important. Sugestia noastra este sa pregatesti mini-sandwich-uri, cookies, mini-prajiturele. Ideea de „tea party” este ca tot ceea ce se serveste trebuie sa fie suficient de mic pentru a fi consumat dintr-o singura muscatura si sa nu fie necesare ustensile, in afara de linguritele pentru ceai si mini-cutite pentru a intinde gemul.

Muzica clasica, de fundal trebuie sa te insoteasca pe tot parcursul pregatirilor, ca sa intri in atmosfera, dar si in timpul petrecerii. Prietenul/a tau cel mai bun/cea mai buna poate fi asistentul tau pe tot parcursul pregatirilor, iar daca ai copii, acestia vor fi incantati sa ia parte la organizarea unei astfel de petreceri.

Acum nu-ti ramane decat sa intampini invitatii cu zambetul pe buze si sa petreci timp de neuitat alaturi de ei. Daca inca mai ai nevoie de sustinere, la Rendez-Vous suntem bucurosi sa te ajutam sa pregatesti cea mai tare petrecere a ceaiului.

O ceasca de ceai, o portie de sanatate

Motivele pentru a savura o ceasca de ceai sunt numeroase. Servit fierbinte sau rece, cu gheata, ceaiul este combinatia perfecta intre gust, parfum si sanatate. In zilele toride de vara, un ceai cu gheata racoritor este cea mai buna optiune pentru a scapa de caldura de afara.

Istoria ceaiului dateaza de mai bine de 5000 de ani. Chinezii au fost primii care au baut ceai,  consumandu-l in fiecare zi ca medicament. Ulterior, s-a raspandit in Japonia, iar in Europa a fost adus de catre comerciantii portughezi din Estul Asiei in secolul al XV-lea. In anul 1657 ceaiul a fost servit pentru prima data in cafenelele din Marea Britanie; cu timpul englezii au transformat consumul de ceai intr-o adevarata traditie, devenind bautura nationala a Angliei. In urmatoarele secole, ceaiul s-a raspandit si in alte tari din Europa, transformandu-se intr-o bautura apreciata in intreaga lume. Astazi sunt produse aproximativ 3.3 milioane de tone de ceai pe an, cele mai mari producatoare fiind India, China, Japonia si Indonezia.

Un ceai este o combinatie perfecta intre sanatate si noutate. Consumul de ceaiuri in general este recomandat mai ales pentru faptul ca aduce beneficii si mentine sanatatea corpului. Printre cele mai importante avantaje si beneficii ale consumului de ceai, se numara:

1/ Reducerea riscurilor de imbolnavire cardiaca, protejand impotriva cheagurilor de sange, care se formeaza datorita nivelului ridicat de colesterol in organism;

2/ Intarirea sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte mai bine impotriva infectiilor;

3/ Imbunatatirea functionarii metabolismului, ajutand la arderea mai rapida a caloriilor si imbunatatind digestia;

4/ Continutul ridicat de antioxidanti, care mentin corpul tanar, previne imbatranirea si protejeaza organismul de efectele poluarii;

5/ Continutul de cofeina, care ofera un plus de energie persoanelor cu un stil de viata foarte activ.

Exista ceaiuri delicioase din numeroase alte plante, unele mai putin cunoscute, dar cu efecte extrem de benefice pentru organism, care au inceput sa capete notorietate in urma sporirii interesului pentru un stil de viata sanatos si natural.

Ceaiul de lavanda este recunoscut ca fiind in special util pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos, aroma specifica a lavandei avand proprietatea de a relaxa mintea si trupul. Ceaiul poate fi consumat pentru a trata insomniile sau pentru a calma starile de anxietate si nervozitate. Poate ajuta la tratarea migrenelor, a infectiilor urinare, sau a afectiunilor sistemului respirator (tuse, astm, bronsita).

Ceaiul de iasomie este o imbinare perfecta intre aroma florala, naturala, delicata si sanatate. Beneficiile pe care le poate avea consumul ceaiului de iasomie sunt continutul puternic de antioxidanti, care ajuta la prevenirea imbatranirii celulelor si mentinerii vitalitatii; in plus, favorizeaza scaderea in greutate, reduce nivelul colesterolului si are efect calmant. Un alt ceai mai putin cunoscut, dar la fel de benefic pentru organism este ceaiul din rubarba. Originara din Asia, rubarba este folosita si in gastronomie, avand un continut bogat de vitamine, magneziu, potasiu, fier. Ceaiul de rubarba poate ajuta la tratarea constipatiei si poate stimula apetitul. In acelasi timp, este recunoscut si pentru proprietatile sale antibacteriene.

Exista nenumarate motive pentru a savura o ceasca cu ceai. Aroma naturala si placuta a plantelor din care este preparat, caldura aburilor de ceai intr-o dimineata friguroasa de iarna sau senzatia racoritoare a ceaiului cu gheata, intr-o zi torida de vara; adaugand si beneficiile pentru sanatate pe care le ofera, ceaiul este o bautura ideala pentru oricine in orice moment. In Bucuresti, locul ideal pentru a savura un ceai de calitate si de a petrece cateva ore de linsite si relaxare este una dintre ceainariile Rendez-Vous. Situate in zone accesibile ale Bucurestiului, ceainariile Rendez-Vous ofera clientilor sai mai mult decat o gama variata de ceaiuri, le ofera posibilitatea de a vedea lumea dintr-o alta perspectiva, o lume mai sanatoasa si mai linistita, o lume in care savoarea unei bauturi poate sa iti faca ziua mai placuta si mai frumoasa. Dupa primii pasi pe care ii faci de la intrarea in ceainaria Rendez-Vous, o multitudine de parfumuri si arome iti invadeaza corpul si mintea si te invita parca sa ramai acolo in atmosfera placuta si intima si sa incerci unul dintre ceaiurile sau prajiturile din meniu.

Asa cum o spune si numele, ceainaria Rendez-Vous este un loc al intalnirilor si discutiilor, al linistii si al bunei-dispozitii, un refugiu in mijlocul unui oras agitat si zgomotos. Gama de ceaiuri care poate fi gasita la ceainariile Rendez-Vous este foarte variata. Aceasta include peste 200 de tipuri de ceaiuri aromate si parfumate, specialitati din diferite regiuni ale lumii, fiind prima ceainarie din Bucuresti care ofera clientilor sai posibilitati atat de vaste de alegere a ceaiului potrivit. Pentru fiecare moement al zilei, pentru fiecare persoana in parte, exista un tip de ceai ideal. Spre exemplu, din combinatia de iasomie, lavanda si bergamota se prepara un ceai cu proprietati de calmare si antistres, potrivit pentru cei care doresc sa petreaca o seara linistita si sa se elibereze de grijile cotidiene. Din meniul ceainariei nu lipsesc nici specialitati de ceai negru, verde, rosu sau alb, ceaiuri parfumate – cu scortisoara, vanilie, mar verde, rubarba, citrice, vanilie sau trandafir, ceaiuri cu proprietati specifice benefice pentru organism sau specialitatile casei. Un ceai ideal pentru relaxare, care se gaseste numai in ceainariile Rendez-Vous, este ceaiul Jardin de Camille, preparat din portocale, lamaita, menta, hibiscus si musetel. O alta alegere parfumata si sanatoasa este Restre Calme, ceai care ajuta la tratarea hipertensiunii, facut din ceai verde de Yunnan, maces, salvie, portocale, pere, vanilie, mandarine.

Un ceai nu este doar o bautura aromata si naturala, este o experienta care te invata sa traiesti mai sanatos si sa te bucuri mai mult de viata si de oamenii pe care ii ai in jur.

Comunicat de presa aparut pe www.garbo.ro

Ceaiul rosu – alegerea sanatatii

Consumul de ceaiuri naturale din plante reprezinta pentru multe persoane o modalitate de a-si mentine sanatatea si de a se apara de diferite boli. Desi nu se cunosc foarte multe lucruri despre ceaiul rosu, acesta a devenit tot mai raspandit in intreaga lume si in Romania, fiind utilizat in special datorita proprietatilor si efectelor benefice ale acestuia, dar si pentru savoarea naturala si placuta.

  1. Ce este ceaiul rosu?

Preparat din planta rooibos (Aspalanthis linearis), planta care se gaseste numai intr-o regiune restransa din  Africa de Sud, ceaiul rosu este recunoscut si consumat in special datorita continutului bogat de antioxidanti dar si pentru ca nu contine cofeina si nu produce efecte secundare, precum insomnie sau stare de agitatie.

Frunzele de rooibos sunt culese pe timpul verii si lasate sa se oxideze, proces in urma caruia acestea devin rosii. Dupa un timp, ceaiul este uscat si ambalat pentru vanzare. Se poate gasi si rooibos verde, facut din frunze prospete, care au fost uscate fara sa fie lasate la oxidat.

Aromat si cu o savoare placuta, ceaiul rosu poate fi consumat fara indulcitori, avand un gust dulce si natural; poate fi baut atat fierbinte, cat si rece cu gheata, fiind bautura ideala pentru o zi torida de vara.

  1. De ce sa bem  ceai rosu?

Deoarece nu contine cofeina, ceaiul verde este adesea utilizat pentru a trata insomniile si starile de agitatie. Este ideal pentru personalele care doresc sa reduca consumul de cofeina, dar au un stil de viata activ si energic. Poate fi folosit pentru a trata colicii bebelusilor, alergiile sau crampele stomacale. Datorita continutului nutritional, acest ceai protejeaza in general sistemul imunitar, iar unii cercetatori considera chiar ca poate reduce riscurile de imbolnavire la persoanele care sufera de hipertesniune sau persoanele cardiace. Printre avantajele consumului de ceai rosu se numara si tratearea migrenelor, a stresului sau a problemelor digestive. Cercetatorii au descoperit ca acesta favorizeaza producerea de anticorpi in organism, previn imbatranirea prematura si poate ajuta chiar la prevenirea unor boli de inima sau a cancerului.

Asadar, ceaiul rosu este bautura ideala pentru oricine doreste sa incerce un gust nou, natural si in acelasi timp sa-si protejeze sanatatea.