De ce iubim ghimbirul

Cu o popularitate din ce în ce mai mare, ghimbirul este deosebit de prețuit  – și pe bună dreptate! Deosebit de aromat, se poate folosi în orice tip de preparat: supe, feluri principale, sosuri, deserturi, băuturi.  Ghimbirul este originar din Asia, fiind apoi cultivat și în alte zone, la temperaturi ridicate și cu umiditate constantă. Rizomul de ghimbir are o culoare pală, este noduros și cu formă neregulată.
În bucătăria asiatică, acest condiment este esențial, iar în funcție de modul de preparare oferă diverse nuanțe de gust – picant, dulceag, pișcător, revigorant.  Ghimbirul este cunoscut și căutat din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale. Este menționat în Ayurveda, manualul hindus al științei medicinale, scris în sec. al V-lea î.Hr. și în Coran – cartea sacră a musulmanilor. În cultura chineză, ghimbirului îi este oferită o reverență aproape mistică, bazată  pe proprietățile sale curative, dar mai ales pe rolul spiritual pe care l-a avut odinioară în comunicarea cu zeitățile în timpul ceremoniilor religioase.
Ghimbirul este un remarcabil combatant al afecțiunilor, al răcelii și gripei și ajută sistemul digestiv. Ultimele cercetări au scos la lumină și anumite proprietăți anticancerigene.  Ghimbirul calmează grețurile matinale, diminuează durerile menstruale, scade tensiunea, combate afecțiuni respiratorii (alergii, astm), reduce inflamațiile articulare și durerile reumatice, scade nivelul colesterolului rău și, pe deasupra, este și afrodisiac. Asta da plantă!
La Rendez-Vous suntem recunoscători pentru această rădăcină minune, de aceea o folosim cu încredere în băuturi și preparate. Datorită gustului revigorant, poate fi un ingredient esențial într-un suc veggie, stors pe loc, cu pulpă din fructe și legume proaspete și zemoase. Ghimbirul completează  surprinzător un mix de portocale și morcov, măr și țelină sau kiwi și grapefruit. Deserturile cu ghimbir sunt deja din ce în ce mai iubite de cei care le-au încercat. Atelierul Coffet creează diverse torturi și prăjituri cum este tortul cu ciocolată, cremă de lămâie și ghimbir, o fantezie gustativă: dulce, acrișor și doar o nuanță de pișcător. Și dacă tot suntem într-un februarie geros și răcelile au dat iama, recomandăm cu tărie ceaiul cu ghimbir, pentru refacere și revitalizare. În Ceainăriile Rendez-Vous puteți încerca diverse combinații de infuzie cu această plantă minune. Dacă îndrăgiți aroma ghimbirului și folosiți acasă, sugerăm să aromați supe cremă, ceaiuri, deserturi de orice fel (prăjituri sau fursecuri, iar dacă este combinat cu morcov sau dovleac, cu atât mai bine), salate de fructe de sezon, limonade și sucuri fresh.