Darjeeling este o variatie a ceaiului chinezesc, Camelia Sinensis, cultivat pe plantati indiene, in regiunea Darjeeling si este considerat unul din cele mai rafinate si scumpe ceaiuri din lume. Prin metodele de cultivare si productie, Darjeeling este mai aproape de ceaiurile chinezesti, decat de cele indiene. Acesta este un ceai cu frunza mica, cu gust usor astringent si aroma fina florala. Desi Darjeeling este comercializat ca si ceai negru, acesta are un nivel de oxidare mai mic de 90%, astfel incat acestea sunt mai mult ceaiuri maronii (oolongs) decat ceaiuri negre, din punct de vedere tehnic.
Acest ceai are un gust delicat, datorita conditiilor naturale unice in care creste, cu climat rece si umed si plantatii situate la altitudine maxima. In functie de momentul recoltei, gustul si aroma ceaiului sunt foarte diferite. Factorii sezonieri au un impact foarte mare si nu toata lumea va fi capabila sa inteleaga diferentele. De exemplu, exista diferente intre o bautura obtinuta din frunze colectate primavara si o bautura realizata din frunze colectate din aceeasi plantatie, dar la inceputul verii. Metodele de prelucrare a frunzelor de ceai sunt foarte traditionale, acestea incluzand ofilire, fermentare, uscare, metode pentru care acest ceai este atat de apreciat. In prezent exista 86 de plantatii Darjeeling, cu o suprafata totala de aproximativ 19.000 de hectare, ce dau o productie anuala de 11-12 mii de tone si reprezinta circa 1% din tot ceaiul cultivat in India.
Frunzele de ceai sunt colectate de 4 ori pe an. Prima recolta este de Paste, imediat dupa perioada de iarna, in lunile martie-mai. Frunzele colectate in aceasta perioada sunt de culoare verde, ceaiul are o aroma de flori si o culoare ca de miere. In aceasta perioada sunt culese doar frunzele superioare si bobocii, care dau acestui ceai un gust atat de rafinat.
In iunie are loc a doua colectare. Frunzele au acum o culoare rosiatica, infuzia este mai intensa, cu o culoare de chihlimbar luminos. Si acesta este considerat un ceai de inalta calitate si este recomandat a fi baut dupa amiaza.
Colectarea de vara are loc in iunie-iulie. In aceasta perioada, proprietatile frunzelor de ceai se schimba, impreuna cu natura infuziei. Ceaiul are o usoara nota de nucsoara. Si aceasta colectare este la fel de apreciata de cunoscatori, cei care stiu sa faca diferenta intre un ceai de calitate si unul “obisnuit”.
Ultima colectare are loc toamna, in octombrie-noiembrie. Acum frunzele sunt de culoarea cuprului, iar ceaiul are un gust mai usor.
Datorita exclusivitatii sale si volumelor mici de productie, falsificarea ceaiului Darjeeling este foarte populara. Anual de vand peste 45.000 de tone de Darjeeling, desi productia reala este de 11.000-12.000 tone. Acest lucru a dus la scaderea preturilor reale ale ceaiului si la pierderi importante pentru economia indiana. Pentru a preveni falsificarea, Consiliul de ceai din India, impreuna cu Asociatia de ceai Darjeeling, au fost de acord ca doar cele 86 de plantatii de ceai cu certificate speciale sa aiba dreptul de a folosi denumirea “Darjeeling”.
Va invitam pe site-ul nostru www.ceainarie.ro sa aflati mai multe despre ceaiurile pe care le gasiti in Ceainariile Rendez-Vous. De asemenea, pagina noastra de Facebook va sta la dispozitie https://www.facebook.com/pages/Ceainaria-Rendez-Vous/173518199407167