Ai simtit vreodata alunecand printre degetele rasfirate pudra fina, mai fina ca nisipul, lasandu-ti urme verzi pe umezeala ce ti-a cuprins palma? Ti-ai rasfatat organismul cu unul din cele mai fine ceaiuri utilizate in ceremonia ceaiului japonez? Citeste aceste cateva randuri si daca te convingi ca merita sa-l incerci trece pragul uneia din ceainariile Rendez-Vous.
Cel mai probabil ca ai auzit de ceaiul Matcha. El se gaseste atat sub forma de ceai de baut, dar si intr-o serie de produse gata preparate, precum: inghetata, prajituri, taitei. Matcha este un ceai verde, un amestec de frunze proaspete. Spre deosebire de alte tipuri de ceai care sunt lasate sa fermenteze, sa se usuce, ceaiul verde se pregateste in cea mai pura stare a lui, nefiind lasat la fermentat. Atunci cand este macinat fin, Matcha isi pastreaza culoarea verde avand astfel un aspect unic, pastrandu-si si proprietatile naturale de colorant alimentar.
Dincolo de importanta lui in cultura ceaiului japonez, calitatile ceaiului Matcha nu se opresc aici. Beneficiile sale pentru sanatate sunt demne de luat in seama numai daca ne gandim ca acesta contine de 20 de ori mai multi antioxidanti decat rodiile sau afinele, conform studiilor publicare de cercetatorii de la Universitatea din Tufts. Antioxidantii sunt compusi chimici care previn imbatranirea si bolile cronice, stimuleaza organismul si scade nivelul colesterolului. Mai mult decat atat, Matcha contine un tip de substante de natura antioxidanta, denumite catechine, care contraataca efectele radicalilor liberi, a razelor UV si poate preveni cancerul.
Acum mai bine de 1000 de ani calugarii din Japonia beau ceai Matcha pentru a ramane calmi in timpul orelor lungi de meditatie, Matcha continand un aminoacid rar care actioneaza la baza creierului, generand o stare de relaxare.
Aproape lipsit de calorii ceaiul Matcha este un adevarat aliat in lupta cu pierderea in greutate, avand proprietati de stimulare ale organismului si aredere a grasimilor. Verdele este cu adevarat culoarea sanatatii, iar Matcha intruneste toate calitatile pentru a curata organismul de toate elementele nocive. Clorofila, cea care da culoarea verde a ceaiului si a celorlalte plante verzi, este de asemenea un detoxifiant puternic si ajuta la eliminarea substantelor chimice si a metalelor grele din organism.
Sursa foto: http://www.flickr.com/photos/42424986@N00/3701405051/in/photostream